Välj rätt pig för jobbet

Att använda sig av rätt verktyg när man utför ett arbete är viktigt. Använder man sig av något som kanske inte är ägnat för att användas på just det sättet kan det leda till merarbete och extra kostnader. Det samma gäller vid Polly-Pig-rensning. Att välja rätt pig när man rensar gör att jobbet går snabbare och smidare, samt att risken för att köra fast och skada ledningen blir betydligt mindre.

Pottscorer

20181030_100453.jpg

Vår vanligaste mjuka pig heter Pottscorer. Pigen är gjord av flexibelt polyuretanskum. Det som gör piggen så välanvänd är mjukheten. Tack vare att den är så mjuk så klarar den av större dimensionsförändringar samtidigt som den har en bra skrapförmåga som tar bort alla lösa beläggningar. Man kan använda sig av Polly-pig-rensning med Pottscorer i alla sorters ledningar då den är väldigt skonsam mot innerväggarna i ledningen.

Aqua swab

20181030_095840.jpg

Vår absolut mjukaste pig. Tack vare sin mjukhet så kommer pigen fram där ingen annan pig kan. Aqua swaben används oftast som första pig innan man kör igenom till exempel en Pottscorer. Precis som Pottscorern så tar Aqua swaben bara med sig lössittande avlagringar. Man brukar även använda pigen för att täta en ledning vid underhåll eller vid installation av nya ledningar.

Stud pig

20181030_094109.jpg

Piggen är gjord av hårt polyuretanskum som sedan får en beläggning av polyuretanelastomer och knoppar av hårt stål. Pigen är skapad för användning i hårdare ledningar så som gjutjärn, segjärn och stål, därför skall man undvika att använda den i plastledningar. Tack vare sina stålknoppar tar den bort alla beläggningar som finns i ledningen.

Criss Cross Wire Brush pig

20181030_094224.jpg

Precis som stud pigen så är även denna pig gjord av Polyuretan. Precis som Stud pigen är Wire brush pigen skapad för hårdare material så som stål och olika järnrör. Skillnaden är dock att piggen utbrett används för att rengöra fjärrvärmeledningar. Istället för hårda knoppar så har pigen fler små korta stålborstar som skrapar rent ledningen på djupet.

Detta var en kortare genomgång av några av de pigar vi använder till vardags. Har ni några frågor kring hur man skall jobba med Polly-Pig-rensning så kan ni alltid höra av er till sales@pollex.se eller 0303-332430.