Rivningsfri kanaltätning – Metoden

Att Sveriges ventilationskanaler läcker är ingen nyhet. Det är ett stort problem som är fastställt i en rapport från 2014 av Energimyndigheten. För att Sverige skall uppnå sina mål 2030 så är detta ett energiproblem som måste lösas. Vi på Pollex ser hållbarhet som en viktig del i vårt dagliga arbete. Därför valde vi att aktivt börja arbeta med en lösning tillsammans med våra samarbetspartners. En lösning som kallas för Linervent eller rivningsfri kanaltätning.

Metoden

Jämfört med alternativa metoderna så är Rivningsfri kanaltätning precis som det låter, helt rivningsfri. Andra har problem med böjar och vinklar samt att de kan få problem vid diameter och formförändringar. Tack vare att vår metod använder sig av flexibelt foder klarar den allt från en till multipla 90° böjar och förändringar i form och diameter (50%) samt formändringar. Övergångar mellan runda och kantiga rör spelar ingen roll. Fodret blåses in i kanalen med hjälp av tryckluft och får härda över natten. Efteråt skärs eventuella stick till så att luften kan flöda fritt. Efter en lyckad installation är ventilationskanalen blandklassad till B-S1-D0.

_33B0548.jpg

Besparingar

Som fastighetsägare kan man se långsiktiga besparingar genom att se till att ens fastighet har täta ventilationskanaler. Ett vanligt problem som kan uppstå vid läckande ventilationskanaler är att man inte får godkänd OVK. En vanlig lösning är att installera nya starkare fläktar på taket som suger ut med luft. Det är dock här problematiken ligger. Samtidigt som man uppnår sin OVK så suger fläktarna ut uppvärm luft ur huset. Luft du lagt pengar på att värma upp. Vid en kanaltätning minskar oftast mängden uppvärmd luft så pass mycket att en installation betalar av sig själv mellan 5-10 år. Kontakta oss så hjälper vi till och besöker er fastighet och tar fram en återbetalningskalkyl.

Axel Lydahl