Idag är det Världsvattendagen

Världsvattendagen 22 mars 2018

 

wateraid pollex världvattendagen world water day 2018.jpg

Idag saknar 844 miljoner människor i världen rent vatten. Det är en kris som drabbar kvinnor värre än män eftersom det i 80 procent av fallen är kvinnor som ansvarar för familjens vattenförsörjning. Som en konsekvens går miljontals kvinnor varje dag långa sträckor i jakt på vatten. De går i timmar. De bär tungt. Deras ansvar för vattnet gör att de inte hinner odla sin mark, försörja sig, eller gå i skolan och utbilda sig. De går och går. Men egentligen kommer de ingen vart.
Det vill vi på WaterAid förändra, och vi gör det genom kampanjen March for Water. March for Water är en kampanj som pågår under hela mars, där vi sätter särskilt fokus kvinnors rätt till rent vatten. 
Läs mer om kampanjen här, och hjälp oss gärna sprida kampanjen:
https://www.wateraid.org/se/march-for-water 

Helene från Mocambique

Bild_pa_Helene_2018_Foto_WaterAid_Eliza_Powell pollex 72 dpi.jpg

”Floden ligger långt bort. Om vi går klockan sex på morgonen är vi inte tillbaka förrän klockan 10.”
För Helene från Mocambique tar det fyra timmar att hämta vatten. Varje dag. Hennes dröm är att få rent vatten i hemmet. Det skulle betyda att hon får tid att sälja grönsaker på marknaden. 
”Rent vatten skulle förändra våra liv. Det skulle betyda att vi hade mer tid till att odla och sälja grönsaker” säger Helene.
För Helene och miljoner andra kvinnor betyder rent vatten det första steget till ett bättre och mer jämställt liv.
 

Samarbetspartner

Pollex har varit samarbetspartner till WaterAid sedan 2012 och vi är dedikerade i vårt stöd till dem.  Vartannat år får vi som partner möjligheten att låta två medarbetare följa med på en resa arrangerad av WaterAid till något av alla deras projekt världen över. Hittills har vi hunnit vara med på tre olika resor och därmed har sex av våra medarbetere blivit berikade med upplevelser och verkliga insikter som få faktiskt får vara med om. 

Mattias HöglundWaterAid