Lukter och matos som sprider sig

Smaken är som baken

pollex linervent rivningsfri kanaltätning matos lukter surströmming.jpg

Jag har starka minnen av min farfar från Luleå när jag var liten. Ibland fick han längtan efter surströmming. När det var dags att öppna burken försvann farmor och alla andra ut ur huset. Problemet var att ingen sa till mig. Minnet av surströmmingslukten har etsat sig fast i mitt huvud. Det är en lukt jag aldrig glömmer.

Det finns behagliga dofter och mindre behagliga. Nu när jag är vuxen vill jag helst själv välja vilka som kommer in i min bostad.

Lukter och matos

Surströmming tror jag de flesta kan hålla med om att det luktar illa. Men har du varit med om att känna matlukter inne i din lägenhet trots att du inte har lagat någon mat? Eller cigarettrök som på något sätt lyckats leta sig in till dig?
Det kan vara så enkelt som att ett fönster är öppet och du bor på bottenplan. Men det vanligaste är faktiskt att det kommer in via otätheter i fastighetens ventilation. 

Läckande ventilationskanaler är den vanligaste orsaken till att främmande lukter tar sig in i lägenheter.

Läckande ventilationskanaler är den vanligaste orsaken till att främmande lukter tar sig in i lägenheter.

Läckande ventilationer är ett vanligt problem. 8 av 10 fastigheter har såpass stora problem att de behöver åtgärdas för att minska det enorma energispillet när uppvärmd luft tas från alla små otätheter. Ett av följdproblemen är just lukter och matos som sprider sig. 
Vi utförde under februari en tätning i en av Båstadhems fastigheter där man länge haft problem med lukter som sprider sig mellan lägenheter. Efter tätningen upphörde lukten av matos. Vi fick även beröm av de boende för vår personal.

Det kallar vi ett väl utfört arbete!

Här kan du läsa mer om hur vi tätar ventilationskanaler rivningsfritt med Linervent.

Text: Karl Almqvist, Affärsområdeschef Fastighet