Indienresa med WaterAid: intryck som består

I denna text skriver Britt-Marie Gerlin om sina intryck och upplevelser från den resa som hon och Göran Bengtson från Pollex gjorde tillsammans med WaterAid till Indien.

Resa till Indien

Jag och Göran har fått den stora förmånen att åka på en resa till Indien med Wateraid.  Pollex har sedan 2012 stöttat Wateraid i deras arbete med att göra skillnad i utsatta delar av världen där det saknas tillgång på rent vatten och sanitet.

Fokus på resan är hälsa och sjukvård. Indien är ett av världens mest befolkade länder med nästan 1,3 miljarder invånare. I Hyderabad där Wateraid har kontor bor ca 9 miljoner människor.
 

Tisdag i Hyderabad

Vi startar dagen på hotellet i Hyderabad efter vår första natt i Indien. Personalen från Wateraid i Indien kommer för att hämta oss för att påbörja vårt stora äventyr i Kamareddy distriktet 20mil norr om Hyderabad.  Spänd av förväntning fördelar vi upp oss i bilarna som ska ta oss runt.  Vi åker tidigt så trafiken är ganska lugn med indiska mått mätt

pollex wateraid indien britt-marie bil.jpg
 

Vårt första besök är på ett Area Hospital i Banswada där WaterAid nyligen har slutfört ett projekt som varit igång sedan 2015 med programmet WASH som står för Water, Sanitation and Hygiene. Det går ut på att lära ut hur de med rent vatten kan få bättre hälsa och slippa infektioner mm.
Jag förstår att det är stort att vi kommer, och deras smartphones går varma och alla vill fotografera oss och ta selfies. Vi blir mycket varmt mottagna med blomsterkransar och en röd prick som kallas ”tika” i pannan.

pollex wateraid indien britt-marie göran selfie.jpg
pollex wateraid indien britt-marie göran babykit.jpg

Jag upplever att de är mycket stolta över sitt arbete på sjukhuset och vad de lyckats åstadkomma med hjälp av programmet. Vi får se att det är rent och snyggt och de har rent vatten. De har verkligen lyckats med att förmedla kunskapen att det är viktigt med rent vatten och bra hygien för att inte bli sjuka. Vår fokus har varit på förlossningsvården, de har medicinsk kunskap men inte samma förutsättningar som vi är vana vid. Jag får en känsla av att det har städat lite extra och tömt förlossningsavdelningen på mödrar eller så har vi ren tur att ingen ska föda just nu. Det finns en nyförlöst kvinna kvar på avdelningen vars släktingar stolt visar upp sin nya familjemedlem, en liten söt flicka. I augusti hade de sjukhuset ungefär 200 födslar varav 50 var utförda med kejsarsnitt. 
För att ge mödrarna och babyn en bra start på livet delas ett babykit ut till alla nyfödda bestående b.la av lite puder, salva, filt och en liten hopfällbar stol. Denna dag får vi äran att dela ut till några mödrar som ska få lämna sjukhuset. 
 

pollex wateraid indien britt-marie göran regnvatten.jpg

Vi stannar för ett kort besök vid en rain water recharging well. De beskriver det som att de skördar regnvatten för att kompensera vattennivån i borrhålen. Problemet är att vattnet inte räcker till alla invånare när borrhålen torkar ut, och när vattnet stiger igen blir det förorenad och inte drickbart.

 

 

Onsdag i Kamareddy District

Denna dag besöker vi en liten vårdcentral där Wateraid inte har någon aktivitet. Det är fruktansvärd att se, det går inte att jämföra med vårt sjukhusbesök dagen innan. Här finns en kran med smutsigt förorenat vatten i byggnaden, 200 meter därifrån finns en källa med rent vatten. Det borde vara självklart att de får tillgång till de vattnet men så är det inte. De får istället köpa vatten på dunkar som återanvänds gång efter gång, så även om vattnet är rent från början så riskerar det att förorenas om kärlen är smutsiga. Det är frustrerande att se att inte vattentillgången prioriteras, mycket för att de inte vet hur de ska göra för att kräva det av staten.
 

pollex wateraid indien britt-marie göran Kamareddy 1.jpg
pollex wateraid indien britt-marie göran Kamareddy 2.jpg
pollex wateraid indien britt-marie göran health center.jpg

Vi åker vidare till byn Tadwai och besöker ett Primary Health center där WaterAid nyligen har startat samarbete. Här får vi se att de har lärt sig mycket redan. En av kvinnorna på sjukhuset som heter Fatima har verkligen tagit WASH programmet till sig. Hon beskriver på ett mycket starkt och engagerande sätt hur hon för sin kunskap vidare till samhället genom att lära barnen hur man ska tvätta sig och sköta sin hygien. Barnen i sin tur går hem och berättar för sina föräldrar och morföräldrar vad de fått lära sig.          Denna sjukinrättning är ännu inte godkänd av myndigheterna för att få utföra operationer men är på god väg, allt beror på att de har för dålig hygien och måste förbättra sina förutsättningar. Tidigare innan samarbetet med Wateraid utförde man bla. sterilisering av kvinnor som önskade följa myndigheternas råd om att bara skaffa två barn. Nu jobbar de med att utveckla sitt Health center till att vara rent och säkert, när arbetet är klart kan de bli godkända och få fortsätta utför operationer.

Toaletter och utbildning

Dagens största händelse utspelas när vi besöker en by och ser hur de har det efter att WaterAid givit dem kunskap om vikten av rent vatten och bra hygien. När vi kommer får vi ett mycket varmt mottagande, hela byn möter upp och klär oss med blomesterhalsband till ljudet av dundrande trummor. Denna dag är det helgdag och en stor festivaldag. 
Byn består av 343 hushåll som alla har ett eget hus, efter WaterAids samarbete har alla också byggt varsin toalett. Det är dock stå-toaletter hos de flesta, en familj byggde ytterligare en toalett när de insåg att den äldsta kvinnan i hushållet behövde en vanlig toalett som hon kunde sitta på. Alla hushåll har fungerande avlopp och vatten till sin tomt, när vi frågar barnen om de vet hur de ska göra för att hålla god hygien skiner alla upp och visar hur man tvättar händerna.

pollex wateraid indien britt-marie göran by.jpg
pollex wateraid indien britt-marie göran toalett wash.jpg

Dansa som rockstjärnor

Efter att vi fått prata med byinvånarna får vi äran att deltaga i deras firande. Jag och de andra kvinnorna blir uppklädda i varsin Sari och får dansa med de andra kvinnorna. Vi blir behandlade som om vi var rockstjärnor, en flicka frågar mig om jag är professor eller doktor, jag känner mig som att vi på något sätt lurar dem. De är så glädjefulla och tacksamma så jag antar att det inte spelar någon roll för på något sätt är vi med och bidrar till att de får ett bättre liv, att WaterAids insatser gör skillnad är utan minsta tvekan. WaterAids arbete med att sprida kunskap hur de själva kan förbättra för sin by och sig själva är genialt, på så sätt kommer de att klara sig när hjälpen försvinner. Alla flickor i mogen ålder informeras om menstruation och hygien. De har t.ex. ett spel som avdramatiserar situationen som de spelar för oss. Även pojkarna får lära sig om hur flickorna fungerar. En mycket fantastisk dag med glada byinvånare i alla åldrar. Trots att inte ligger så långt fram med sitt boende har konstigt nog de flesta en smartphone, det är en mycket konstig känsla att se tekniken som har kommit före det som är för oss en självklarhet i livet med vatten och sanitet.

pollex wateraid indien britt-marie göran dans.jpg
pollex wateraid indien britt-marie göran dans 2.jpg

Stort tack till Pollex AB för förtroendet att representera företaget. 
Tack WaterAid för en välorganiserade och innehållsrik resa. 
Tack, alla deltagare för en fantastiskt spännande, intressant och fascinerande reseupplevelse!

Britt-Marie Gerlin
 

Mattias Höglund