Dag 1 - Resa ner. En vecka med WaterAid i Zambia för rent vatten och sanitet.

Av: Mattias Höglund, vd Pollex AB.

Jag arbetar till vardags som VD för Pollex AB där vi hjälper kommuner och industrier med underhåll och schaktfri förnyelse av sina stora ledningar för vatten, avlopp, processvatten, mm. Ja, alla större ledningar som transporterar något flytande.

Vi på Pollex har under tre år stöttat WaterAid Sverige i sitt otroligt viktiga arbete med att ge de i världen som behöver det mest rent vatten och sanitet. Visste du t.ex. att 1 400 barn dör varje dag på grund av smutsigt vatten. Det är något som vi vill och måste ändra på!

Idag har jag och min kollega Håkan Lindberg påbörjat vår resa till ett WaterAid-projekt i Zambia som vi stödjer. Vi har även tidigare haft medarbetare som fått möjligheten att besöka andra projekt som vi varit involverade i med WaterAid. För dem har upplevelsen varit omvälvande, skrämmande, lärorik och nästan uppväckande.

På väg. Jag och Håkan halvvägs på flyget till Dubai, sedan Dubai till Lusaka i Zambia. Vi kommer fram till Lusaka måndag morgon.

På väg. Jag och Håkan halvvägs på flyget till Dubai, sedan Dubai till Lusaka i Zambia. Vi kommer fram till Lusaka måndag morgon.

I år ville jag själv åka med för att på riktigt uppleva hur det ser ut i de delar av världen där rent vatten och en säker plats att kissa, bajsa eller byta binda (eller det hjälpmedel man har för sin mens) inte är självklart, eller faktiskt inte finns överhuvudtaget. Jag tror att jag och Håkan kommer komma tillbaka med en annan syn på vår vardag i Sverige. Hur bra vi faktiskt har det och hur mycket vi tar för givet. Att bara kunna vakna på morgonen och sätta sig på toaletten och spola med rent vatten och sedan direkt koka en kopp kaffe på ett av de bästa vattnen i världen. Det är något som vi tar som en självklarhet. Vi reflekterar inte över när eller hur vi använder livsnödvändiga saker som miljarder av människor i världen saknar.

Jag skall försöka att skriva något varje dag om mina egna och mina medresenärers upplevelser på denna resa. Jag skall försöka skriva så rent och ocensurerat som jag bara kan…ibland lyser säkert min korrekta ingenjörsstil igenom, men jag hoppas att ni kan leva med det och att jag i viss mån kan förmedla de känslor och upplevelser som vi kommer att uppleva.

Förutom Pollex är Bravida och Medley med på resan. Givetvis är även WaterAid Sverige med och i år är det Moniqa och Petter som kommer leda oss igenom denna vecka tillsammans med sina kollegor från WaterAid Zambia.

Vi hörs! ...och glöm inte att gå in på WaterAid.se för att se hur du kan hjälpa till.