Ledningarna rensas med luft- och vattenspolning

Vattenkvaliteten ska förbättras i Staffanstorp.

Bild och text: Andreas Holm, Lokaltidningen Lund.

 

RENSPOLNING/STAFFANSTORP. Under våren har eller kommer boende i Staffanstorp få en lapp i brevlådan om spolning av vattenledningsnätet. Sedan mars månad har arbetet påbörjats norr om Malmövägen, för att rensa ut avlagringar och ge invånarna renare vatten.

Bit för bit stängs olika områden av i Staffanstorp. Redan i fjol genomfördes ett liknande arbete på ortens södra delar. Nu är Göran Bengtsson och hans kollega Jan-Erik Johansson tillbaka i Staffanstorp för att spola rent fler vattenledningar. Flera boende har klagat på missfärgat vatten. Nu ska det bli ändring på det.

ledningar, vattenkvalitet, luft-vattenspolning, missfärgat vatten, bakterier, spolplan, avlagringar

 Metoden är enkel

– Vi använder inga kemikalier eller andra ämnen utan endast luft. Vi stänger av vattnet och pumpar in luft för att öka hastigheten på vattnet så att avlagringar och annat kan rensas ut, förklarar Göran Bengtsson från Pollex AB, som utför arbetet.

När Lokaltidningen kommer på besök rensas ledningarna kring Centervalls väg ut mot Bråhögsskolan. Från en brandpost på Centervalls väg leds luft från en kompressor genom ledningarna och ut till en brandpost vid rondellen Skolgatan/Norra Lundavägen. Där sprutar vatten ut.

– Det är allt vatten som är kvar i ledningarna efter vi stängt av vattentillförseln. Nu pumpas det vattnet ut med hjälp av luft som gör att avlagringar som järn och mangan från rören kommer ut. Efter spolning kommer vattnet bli mycket renare, berättar Jan-Erik Johansson som slänger ett vakande öga på brandposten.

Har en plan

Ett par hundra meter bort sitter Göran Bengtsson i ett specialbyggt släp och övervakar arbetet via dator. Där har han kommunikation med Jan-Erik Johansson om lufttillförseln måste ökas eller sänkas i ledningarna.

– Vi har en noggrant utarbetad spolplan. Som du ser började vi här vid Malmövägen i mars för att i maj avsluta med industriområdet, säger Göran Bengtsson och pekar på en karta där alla olika etappområden är markerade med olika färger.

Kontroller ventiler

Men det är inte bara rören som luftas och rensas. Under arbetets gång ses även brandposter, ventiler och felkopplingar över.

– Hittar vi några fel underrättar vi kommunen och rättar till fel eller exempelvis byter ut gamla ventiler, säger Göran Bengtsson.

I denna vecka kommer hushåll kring Borggården att beröras av renspolningen.

– Genom lapp i brevlådan informeras de boende. Vi ger bland annat tips att stänga av sitt vatten och inte spola i kranar eller använda tvätt- eller diskmaskin under den dag som arbetet utförs, säger Göran Bengtsson.

I maj beräknas arbetet med renspolningen vara klart.

 

Här kan du läsa mer om Pollex Luft- och vattenspolning.