Pollex – dragplåster till VA-mässan 2014

Pollex var första svenska pig-företaget. Nu vill man bli störst i landet på relining av tryckledningar. På VA-mässan på Elmia lanserar man sin nya produkt.

– Schaktfri ledningsförnyelse är framtiden, säger Mattias Höglund, vd på Pollex.

Pollex startades 1979 och har sedan dess blivit marknadsledande i Sverige på renoveringar och underhåll av vatten- och avloppsledningar. Företaget har ett antal olika lösningar för att göra gamla rör som nya. Pollex var bland annat det första företaget i Sverige som erbjöd Polly-Pig-rensning.

– Det går till så att man trycker en cylinderformad rensningsplugg genom ledningen. I och med att den fyller upp röret och trycks mot väggarna skrapar den rent och drar med sig alla typer av beläggningar, säger Mattias Höglund.

Men den senaste produkten i Pollex erbjudande är relining med egeliner (schaktfri förnyelse med formpassat rör), där man för in ett helt nytt rör i det gamla och på sätt förlänger livstiden för de befintliga ledningarna med upp emot 100 år.

Pollex -84

– Det är dessutom ett miljövänligt alternativ. Det minskar utsläppen av koldioxid samtidigt som man påverkar både flödet i ledningarna och infrastrukturen ovanför minimalt. Med tanke på att underhållet av nätet är eftersatt finns det ett stort behov av nya ledningar runt om i landet. Vi vill se till att relining alltid ska finnas som ett alternativ, säger Mattias Höglund.

Det kommer märkas under VA-mässan på Elmia 2014, då Pollex satsar stort på att lansera sin nya produkt.

– Det blir första gången vi drar stort på relining, eftersom vi då kan presentera ett antal projekt där vi arbetat med det i skarpt läge, menar Mattias.

Relining passar bra in i Pollex erbjudande då företaget, enligt Mattias Höglund, har ett hållbarhetstänk i allt man gör. Pollex är bland annat med och stödjer WaterAid, en världsomspännande organisation som genom bistånd, opinionsbildning och påverkan bidrar till att världens fattigaste får tillgång till rent vatten.

– Vi satsar hårt på det. Vi tror på hållbarhet och vill påverka till en bättre värld på vårt sätt. Om bara ett par veckor kommer två av våra medarbetare att resa ner till Etiopien där de ska besöka projektet och se hur vardagen ser ut för de som inte har tillgång till rent vatten eller avlopp.

 

VA-mässan på Elmia arrangeras parallellt med Fjärrvärmemässan och Elmia Avfall & Återvinning

30 september–2 oktober 2014.