Så gräver vi upp parken utan att störa - med schaktfria metoder

Med nya, innovativa metoder sparar Trollhättan Energi både tid och pengar. Dessutom störs boende och infrastruktur så lite som möjligt. Det handlar om byte av gamla ledningar och rör för vatten och avlopp. Just nu står Tingvalla på tur och i dagarna gjordes schaktfria ingrepp under marken där två månaders arbete klarades av på endast två dagar. schaktfria

Behovet av att byta ut gamla ledningar och rör för vatten och avlopp är stort. Det är dessutom dyrt, tar tid och stör samhället genom att gator måste grävas upp.

Men idag finns det schaktfria metoder, eller i alla fall delvis schaktfria metoder som gör att vi inte behöver gräva upp vägarna, förklarar Jörgen Aronsson, avdelningschef på Trollhättan Energi.

Smidiga metoder

Under hösten är det dags för Tingvallaområdet att få nya ledningar och för drygt en vecka sedan sattes spaden i marken för att byta ut avloppsledningen som går under Bergslagsparken vid Resecentrum. Eller, byta ut är kanske fel ord. För just här använde sig Trollhättan Energi av en mycket smidigare metod.

Vi infodrar den befintliga ledningen med en strumpa av glasfiber. I och med det behöver vi inte gräva upp hela parken och två månaders arbete tar bara två dagar, berättar Jörgen.

Avloppsledningen är ungefär en meter i diameter och hundra meter lång. Det danska företaget, Aarsleff, kör ner en strumpa av glasfiber i det gamla röret och väl på plats blåser de upp strumpan. Genom UV-ljus härdas den och en helt ny avloppsledning är på plats.

Ni kan ju tänka er vilket jobb det hade blivit om vi hade behövt gräva upp hela parken, kommenterar Jörgen.

Två hål för 54 meter

Någon vecka senare är det dags igen – den här gången gäller det dricksvattenledningen under Tingvallavägen längs Bergslagsparken. Företaget Pollex förbereder själva infodringen, eller slipliningen som det också kallas, genom att rengöring och tolkning den gamla ledningen. Tolkning innebär att man kontrollerar den nya ledningen med en kortare ledningsstump så att det inte blir några skador. Innan den nya ledningen, som är 54 meter lång, dras in i den gamla ledningen sätts den ihop och i väntan på att arbete ska börja slingrar den sig som en orm längs Tingvallavägen.

Den längsta infodringen vi har gjort är runt en kilometer lång, berättar Hans Andreasson, teknisk chef på Pollex.

Och oavsett hur lång ledningen är behövs det bara två hål i marken – ett för att gå in med den nya ledningen i röret och ett där den kommer ut. På Tingvallavägen behövdes det dock ett till för anslutning till ett hyreshus.

Effektivt och hälften så dyrt

Och arbetet flyter på bra. Efter att Hans har gett klartecken och maskinen som drar ledningen genom röret har startat, tar det inte mer än 15 minuter innan den nya dricksvattenledningen är på plats.

- Det här är ett fantastiskt sätt att arbeta på. Det stör samhället så lite som möjlighet samtidigt som det förmodligen kostar ungefär hälften av den traditionella schaktmetoden, förklarar Susanna Håkansson, projektledare för bytet av ledningar på Tingvalla.

schaktfria

schaktfria

schaktfria

Text och bild: Trollhättan Energi AB, www.trollhattanenergi.se