Pollex följebåt hjälpte Jonas Colting simma i mål i Göteborg efter 64 mil och mer än 670 000 kr insamlade till Wateraid

Simningen är avslutad men insamlingen fortsätter. Det var den 6 juli som triathleten, VM-medaljören och hälsoprofilen Jonas Colting hoppade i vattnet vid stadshuset i Stockholm och började simma mot Göteborg. Målet för den drygt 60 mil långa simningen, som blev 64 mil, var att samla in 600 000 kronor till välgörenhetsorganisationen WaterAid för att ge fler människor tillgång till det som vi tar för givet – rent vatten. Innan simningen startade sa Jonas Colting,

Varje dag dör 1400 barn på grund av smutsigt vatten, men det kan vi ändra på. Min förhoppning är att samla in en krona per meter, det vill säga runt 600 000 kronor. För de pengarna kan 3 000 barn få tillgång till rent vatten och sanitet.

Colting i Göteborg

Insamlingen fortsätter några dagar till

När Jonas vid lunchtid den 15 augusti nådde målet vid operan i Göteborg med en följebåt från Pollex vid sidan hade han simmat drygt 64 mil sedan den 6 juli. Pollex följebåt assisterade även dagen innan och för Pollex medarbetare Christoffer Johansson och Pontus Öjendal innebar det att de på nära håll fick vara med om upplevelsen att följa Jonas kamp de sista milen.

Med endast tre vilodagar sedan starten var det en sliten men lycklig triathlet som kunde konstatera att insamlingsmålet 600 000 kronor hade passerats med råge. Bidrag från privatpersoner och företag har gett mer än 670 000 kronor och då insamlingen fortsätter några dagar till hoppas Jonas Colting att slutresultatet kan bli närmare en miljon kronor som går oavkortat till WaterAids arbete.

WaterAid är en internationell oberoende organisation som arbetar i 26 länder i Afrika, Asien, Centralamerika och Stillahavsområdet. WaterAid förändrar varje år miljontals liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. Sedan 1981 har WaterAid gett över 19 miljoner människor rent vatten och sedan 2004 har över 15 miljoner människor fått tillgång till toaletter och sanitet.

Då 200 kronor räcker för att ge en människa varaktig tillgång till rent vatten och sanitet kommer Jonas Coltings initiativ till insamling att betyda mycket för många människor. Ett viktigt mål för Jonas med simningen har också varit att väcka uppmärksamhet och att sprida kunskap om vikten av rent vatten. Något som WaterAid är mycket positiva till.

Vi är otroligt glada att Jonas valt att uppmärksamma bristen på rent vatten och stödja oss i vårt arbete genom denna fantastiska utmaning.  Tillgång på rent vatten förändrar allt för människor och samhällen! Det är både en förutsättning för överlevnad och hälsa och en grundläggande förutsättning för att minska fattigdomen i världen. Vi har följt, stöttat och hejat på honom genom denna utmaning som i slutändan kommer att bidra till att förändra människors liv i några av världens fattigaste samhällen och vi hoppas självklart att resten av Sverige gör detsamma! , säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare WaterAid Sverige.

Pollex AB är ett av företagen som sponsrat Jonas simprojekt ekonomiskt. Under den sista fasen av simningen in mot mål var det också Pollex följebåt som assisterade Jonas och gav honom visst skydd mot vågor och vind. Mattias Höglund, VD på Pollex, gläds med Jonas Colting och att insamlingen gett så bra resultat.

Det är svårt att förstå hur han orkat kämpa sig igenom alla mil med exempelvis meterhöga vågor och femtongradigt vatten i Vänern. Både som privatperson och företagsledare har man mycket att lära av den här typen av prestationer och vad som krävs för att genomföra dem. Jonas pendlade på slutet mellan hopp, förtvivlan och uppgivenhet men höll ut och nådde sitt mål. Har man en passion för det man gör lyckas man nästan alltid. Det är så jag tänker som företagsledare och därför får jag också stor inspiration av Jonas satsning på ett helt unikt insamlingsprojekt. Det är ett fantastiskt initiativ han tagit för att stötta WaterAids arbete. Pollex har sedan tidigare ett nära samarbete med WaterAid och den uppmärksamhet som Jonas simning väckt tror jag kommer att få ännu fler privatpersoner och företag att engagera sig för organisationens arbete, säger Mattias Höglund.

Bilder från de två sista dagarna av Sverigesimmet

Jonas anländer till Fars Hatt i Kungälv.

Jonas får Pollex gåva från VD Mattias Höglund.

06:00 - Starten på sista etappen rakt utanför Nödinge.

Jonas passerar Bohus i en lugn Göta Älv.

Love Ljungström (Sverigesimmet) tillsammans med Pontus Öjendal och Christoffer Johansson från Pollex stöttade Jonas från båten.

Angeredsbron ramar in Jonas som knappt syns under den mäktiga portalen.

Jonas får något värmande på båten.

Folkmassorna som väntar på att ta emot Jonas framför Operan i Göteborg.

Jonas blir hjärtligt välkomnad av de som betytt mest under de 64 milen från Stockholm till Göteborg.